Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Εύκολα σπιτικά ψωμάκια χωρίς ζύμωμα



Θα χρειαστείτε:
2 κούπες αλεύρι απο σιτάρι, ολικής άλεσης
2 με 2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ζάχαρη
1 - 1 1/2 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι (ανάλογα με το πώς σας αρέσει το ψωμί)
2 σακουλάκια ξηρή μαγιά
1 κούπα χλιαρό νερό
1/2 κούπα βούτυρο που έχετε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει καλά 
ή
1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο (δίνει φοβερό άρωμα)
3 αυγά
λίγο αλεύρι καλαμποκιού/ πολέντα

Εκτέλεση
-Σ ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι ολικής, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Προσθετουμε το νερό, το βούτυρο και τα αυγά. Χτυπάμε με μίξερ χειρός (ή στο μίξερ) στη χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό (για να ανακατευτούν τα στερεά με τα υγρά). Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο λίγο, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. (αν έχουμε το αξεσουάρ του μίξερ για ζύμωμα είναι το ιδανικό σ αυτό το σημείο). Καλύπτουμε το μπώλ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες το λιγότερο.
-Λαδώνουμε καλά ένα ταψί φούρνου και πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο, τινάζοντας να φύγει όσο περισσεύει. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Στο σημείο αυτό, και αφού δώσουμε σχήμα στα καρβελάκια, μπορούμε να βάλουμε το ένα στην κατάψυξη για να το ψήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
-Με αλευρωμένα χέρια δίνουμε σχήμα μπάλλας σε κάθε καρβέλι. Για να το πετύχουμε αυτό, τεντώνουμε κάθε κομμάτι ζύμης μαλακά απο την επιφάνειά του και προς τα κάτω, και απο τις τέσσερεις πλευρές του. Στη συνέχεια, 'τσιμπάμε' το κάτω μέρος για να κλείσει η μπαλίτσα.
Τοποθετούμε στο ταψί. Αν ψήνουμε πάνω απο ένα καρβέλι προσέχουμε να έχουν μεταξύ τους απόσταση 12 εκατοστά τουλάχιστον. Καλύπτουμε το ταψί χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε τα ψωμιά σε ζεστό μέρος 1 1/2 ώρα περίπου για να 'ανεβούν' και να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη. Αν θέλουμε, με οδοντωτό μαχαίρι χαράζουμε προσεκτικά λίγες παράλληλες γραμμούλες στην επιφάνεια της ζύμης. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος των ψωμιών μπορεί να ποικίλλει ελαφρά ο χρόνος ψησίματος) μέχρι να δείτε την επιφάνεια των καρβελιών να γίνεται χρυσοκάστανη.
Μόλις γίνουν βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε σε σχάρα ψησίματος να κρυώσουν.

* Το ψήσιμο γίνεται στη μεσαία σχάρα του φούρνου, και αν θέλετε τοποθετήστε απο κάτω, στον πάτο του φούρνου, ένα ταψί με νερό.

(Image copyright: http://thepaintedrabbit.wordpress.com/2012/08/ )