Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ ΤΗΣ ΛΙΛΑΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΒΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΚΕΦΙΡ

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ ΤΗΣ ΛΙΛΑΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΒΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΚΕΦΙΡ





Δόση για ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών

4 κούπες μεγάλες αλεύρι βρώμης
2  κούπες ξανθή ζάχαρη (αν δεν το θελετε πολυ γλυκο βαλτε 1 1/2 κουπα, ή και 1. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή ζάχαρη, θα χασει λιγο την καραμελλωμένη υφή αλλά δεν πειράζει).)
2 κουταλιές σούπας μέλι
κεφίρ όσο πάρει (ή γιαούρτι)
μια κούπα μεγάλη σταφίδες
προαιρετικά μία κούπα χοντροκοπανισμένο καρύδι
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένο σε μια κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού
λίγο βούτυρο για το ταψί


Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι και τη ζάχαρη. Προσθέτω το κεφίρ, η το γιαούρτι λίγο λίγο, ανακατεύοντας με κουτάλι της σούπας. Όταν το μείγμα γίνει περίπου σαν χυλός κέικ προσθέτω το μέλι και μετά τη σόδα διαλυμένη σε χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύω καλά, προσθέτω τελευταίες τις σταφίδες (και τα καρύδια αν θέλω,

Ψήνω στους 175-180 βαθμούς για μισή ώρα. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνω άλλα 15 λεπτά. Σβήνω το φούρνο και αφήνω το σταφιδόψωμο μέσα για άλλο ένα τέταρτο της ώρας. (στα 45 λεπτά δοκιμάζω λίγο, αν θέλει κι άλλο ψήσιμο αφήνω 5 λεπτά ακόμη, εξαρτάται απ το φούρνο)
Αφήνω να κρυώσει και απολαμβάνω. :)
Καλή επιτυχία!

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ ΤΗΣ ΔΕΒΟΡΑΣ



ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ ΤΗΣ ΔΕΒΟΡΑΣ
Αυτη είναι η συνταγή της παραδοσιακής Κερκυραϊκής τσιτσιμπύρας την οποία τόσο ευγενικά παραχώρησε στο blog η φίλη Δεβόρα Καραφάτσα.
ΥΛΙΚΑ:
15 κιλά νερό
2 κιλά ζάχαρη
2,5 νεροπότηρα χυμό λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
50 γραμμάρια καθαρισμένο και τριμένο στον τρίφτη τζίντζερ
μισό κουταλάκι του γλυκού τριμένο μοσχοκάρυδο
ένα κουταλάκι του γλυκού ρυζάλευρο (το φτιάχνεις αλέθοντας στο μίξερ 1 κουταλάκι ωμό ρύζι).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνεις να σταθούν σε ένα δοχείο για ένα 24ωρο.
Την επόμενη ημέρα τα σουρώνεις με ένα πυκνό τούλι σε ένα δεύτερο δοχείο ή κατ' ευθείαν στα μπουκάλια. Έπειτα μοιράζεις το μείγμα σε μπουκάλια, κλείνεις καλά το καπάκι και τα αφήνεις ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ για 10 ημέρες. Μετά από 10 ημέρες τα αποθηκεύεις σε σκιερό μέρος και μπορείς να τα χρησιμοποιησεις αφού τα βάλεις στο ψυγείο να είναι παγωμένα. Το σημαντικό σε αυτό την συνταγή είναι να γίνει καλοκαίρι για να έχει αρκετό και καυτό ήλιο για την ωρίμανση της τσιτσιμπύρας και επίσης ένα άλλο μυστικό είναι τα μπουκάλια να κλείνουν καλά αεροστεγώς ώστε να κρατήσουν το ανθρακικό μέσα και να μην ξεθυμάνει την ώρα της ωρίμανσης. Τα καλύτερα μπουκάλια είναι τα μισόλιτρα της κοκακόλας ή οποιοδήποτε άλλο μπουκάλι πλαστικό ή γυάλινο που έχει ΒΙΔΩΤΟ καπάκι με λαστιχάκι ώστε να μπορεί να κρατάει την πίεση του ανθρακικού.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ