Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τα μερεντοπιτάκια του Μαργαρίτη

Τα μερεντοπιτάκια του Μαργαρίτη Ο κόσμος ο δικός μου

Υλικά
Για το μπισκότο:
το ενα τρίτο περίπου απο ένα πακέτο μεγάλο αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο εκτός ψυγείου
5 κουταλιέςτης σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος light
1 αυγό
3 ποτήρια του νερού αλεύρι σκληρό
μισό ποτήρι του νερού ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
μισό κουταλάκι του καφέ σόδα μαγειρική διαλυμένη σε μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι (το προσθέτω στο τέλος, πριν πλάσω, για να κρατάει τη δύναμή της η σόδα)

Για τη γέμιση:
Μερέντα ή νουτέλα ή νουκρέμα ή άλλη παρόμοια της αρεσκείας σας


Εκτέλεση
Βάζω απο δυο τρεις ώρες πριν τη μερέντα στην κατάψυξη σε λεπτή στρώση ως εξής:
Κόβω δυο κομμάτια λαδόκολλα σε παρόμοιο μέγεθος, πχ 30χ30. Αλείφω στο ένα μια παχουλή στρώση μερέντας, περίπου μισό εκατοστό πάχος-και παραπάνω δεν πειράζει. Καλύπτω με το άλλο κομμάτι λαδόκολλας σαν σάντουιτς και το βάζω στην κατάψυξη.

Φτιάχνω τη ζύμη για το μπισκότο. Σε βαθιά λεκανίτσα βάζω το αλεύρι και τη ζάχαρη, κι ελάχιστο αλάτι. Προσθέτω το αυγό και το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος) ανακατεύοντας μ ένα κουτάλι της σούπας. Στη συνέχεια προσθέτω το βούτυρο, το οποίο το είχα αφήσει έξω απ το ψυγειο για μια ώρα τουλάχιστον να είναι μαλακό, ζυμώνοντας με τα χέρια. Καλό είναι να βάλω τα 2.5 ποτήρια αλεύρι πρώτα και μετά, αφού προσθέσω και τη σόδα διαλυμένη σε γιαούρτι, να βάλω και λίγο ακόμα, μέχρι να έχω τη ζύμη που θέλω, που να ανοίγεται εύκολα με πλάστη, μαλακή και εύπλαστη. Παίξτε λίγο με την ποσότητα του αλευριού γιατί εξαρτάται απο το μέγεθος του νεροπότηρου.
Αλευρώνω τον πάγκο της κουζίνας, η το μάρμαρο εργασίας, και ανοίγω εκεί τη ζύμη σε παχουλούτσικο φύλλο, περίπου μισό εκατοστό (αργότερα θα το 'τραβήξω' λίγο οπότε πρέπει να αντέξει να μην ανοίξει). Κόβω κυκλάκια ζύμης με ποτήρι (χρησιμοποίησα ποτηρι του κρασιού).
Τα τοποθετώ πάνω σε βουτυρωμένη λαμαρίνα ή σε φύλλο σιλικόνης ειδικό για ψήσιμο.
Βγάζω την παγωμένη μερέντα απο την κατάψυξη και με μαχαίρι τη χωρίζω σε τετραγωνάκια 1 επι 1 περίπου. Σε τέτοιο μέγεθος που να χωράει καλά μέσα στα κυκλάκια ζύμης, στο κάτω μισό, ωστε να μπορέσω να τα διπλώσω σαν τυροπιτάκια και να περισσεύει και λιγο ζύμη στα πλάγια για να κλείσουν καλά και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Τοποθετώ ένα κομματάκι παγωμένης μερέντας μέσα σε κάθε κυκλάκι ζύμης, στο κάτω μισό, και διπλώνω. Όταν είναι όλα έτοιμα τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Εξαρτάται και πάλι απο το πάχος της ζύμης σας, η δική μου ήταν μισό εκατοστό περίπου και χρειάστηκε είκοσι λεπτά. Θα είναι έτοιμα πάντως όταν ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!