Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μερεντοκέικ αφράτο της Λίλας

Μερεντοκέικ αφράτο της Λίλας

Υλικά: (για στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών)
1 συσκευασια 400 γραμμαρίων μερέντα ή νουτέλλα ή νουκρεμα κλπ
5 κουταλιές της σούπας κακάο
5 αυγά (χωρίζω τα ασπράδια και τα χτυπάω σε μαρέγκα απαλή)
5 κουταλιές της σούπας φουσκωτούλες αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
50 γραμμάρια βούτυρο
70 γραμμαρια σοκολατα μαυρη τριμμενη η σε κομματάκια
μισό κουταλάκι γλυκού σόδα σε μια κουταλιά σούπας κεφίρ η γιαούρτι
1 φακελάκι μπεικιν πάουντερ

Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα βάζω τη μερέντα και το κακάο χτυπώντας με πηρούνι να ενσωματωθεί. Προσθέτω εναλλάξ τους κρόκους των αυγών και το αλεύρι (έναν κρόκο, μια κουταλιά, χτυπώντας με πηρούνι , ή με αυγοδάρτη, να διαλυθεί το αλεύρι). Προσθέτω και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάω με το χέρι λίγο ακόμα.
Εν τω μεταξύ έχω λιώσει το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αποσύροντάς το απ τη φωτιά έχω προσθέσει την τριμμένη σοκολάτα ανακατεύοντας να λιώσει και να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Αφού κρυώσει λίγο, να είναι χλιαρό ή και σε θερμοκρασία δωματίου, το προσθέτω στο μείγμα μερέντας-κρόκων-αλευριού.
Προσθέτω τέλος τη σόδα διαλυμένη σε λίγο κεφίρ ή γιαούρτι, ανακατεύοντας καλά να γίνει ο χυλός ομοιογενής.
Στο τέλος, πριν βάλω το μείγμα στη φόρμα μου και στο φούρνο, προσθέτω τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι ή ξύλινη κουτάλα. Χύνω το μείγμα Σιγά Σιγά στο ταψί για να μη χάσει τον αέρα του και τοποθετώ στο φούρνο που είναι ήδη προθερμασμένος στους 180 βαθμούς. Ψηνω για 30 λεπτά, και δοκιμάζω μ ένα μαχαιρι, αν βγει στεγνό είναι έτοιμο, αλλιώς θέλει 5 λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί καλύπτω την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο στα 30 λεπτά, για να μην ξεροψηθεί.
Βγάζω απ το φούρνο, αφήνω να κρυώσει λίγο, και πασπαλίζω με μείγμα κοσκινισμένης άχνης και κακάου ή αν θέλω καλύπτω με γλάσο σοκολάτας.
Καλή επιτυχία!

(Σημείωση: Χρησιμοποίησα τη δίχρωμη νουκρέμα και έγινε ελαφρά bitter το κέικ. Αν θέλετε πιό γλυκό προσθέστε λίγη άχνη ζάχαρη στη μαρέγκα καθώς τη χτυπάτε.)