Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Επουλωτική Κηραλοιφή με Βαλσαμέλαιο





Υλικά (για ένα βαζάκι μεγέθους όσο το κεσεδάκι της γιαούρτης - τροποποιήστε αναλόγως)

20 κουταλιές σούπας βαλσαμέλαιο, ει δυνατόν σπιτικό
3 1/2 κουταλιές σούπας αγνό κερί μέλισσας, απο παραγωγό, τριμμένο στο τρίφτη, ή ξύσματα με μαχαίρι
1/2 κουταλιά σούπας πρόπολη απο παραγωγό, καθαρισμένη και τριμμένη
(αν δεν έχετε και δε μπορείτε να βρείτε βάλτε κερί στη θέση της, δηλαδή 4 κουταλιές σούπας κερί στο σύνολο)
1 κουταλιά σούπας βούτυρο καριτέ (shea butter)
μισό κουταλάκι γλυκού μέλι

10-15 σταγόνες αιθέρια έλαια (χρησιμοποίησα τσαγιόδεντρο και λεβάντα, που έχουν αντιφλογιστικές, επουλωτικές και αντιβακτηρηδιακές ιδιότητες -και πολλές άλλες- και ενδείκνυνται για δερμάτικά προβλήματα)

Εκτέλεση:
Σε μπαιν μαρί με νερό που σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά τοποθετώ το βάζο μου με το βαλσαμέλαιο και το κερί μέσα. Ακουμπώ και το καπάκι του πάνω ώστε να μην εισχωρούν υδρατμοί και παρακολουθώ, ώσπου να δω ότι έχουν λιώσει σχεδόν το κερί και η πρόπολη μέσα στο λάδι. Σ αυτό το σημείο προσθέτω το βούτυρο καριτέ, ανακατευω και αφήνω για λίγο ακόμα ώσπου να λιώσει κι αυτό και το μείγμα μου να έχει την υφή του λαδιού.
Βγάζω το βαζάκι απο το μπαιν μαρί και το ακουμπώ στον πάγκο εργασίας μου. Προσθέτω έναν κόμπο μέλι (μισό κουταλάκι του γλυκού περίπου) και τα αιθέρια της επιλογής μου, ενώ ανακατεύω απαλά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει φυσικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Φυλάω σε ντουλάπι, πχ στο ντουλάπι του μπανιου, ώστε να μην εκτίθεται στο φως. Δεν πρόκειται να χαλάσει αλλά με την έκθεση στο φως και στον αέρα αποδυναμώνεται η δράση των αιθέριων ελαίων.
Πρόκειται για μια θαυματουργή αλοιφή, που επουλώνει διάφορες δερματικές παθήσεις, ανακουφίζει πονεμένα μέλη, καθώς και ερεθισμούς και καψίματα. Φυσικά δεν αναπληρώνει τα φάρμακα του εμπορίου, αλλά είναι μια πολύ καλή, αγνή, και αβλαβής λύση πρώτης ανάγκης στο φαρμακείο σας.
Καλή επιτυχία!