Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Μοσχοβολιστές Χριστουγεννιάτικες φιγούρες με Κανέλλα και Γαρύφαλλο








για μια δοση
3 κουταλιές σούπας φουσκωτές νισεστέ
3 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη
12 κουταλιές σούπας νερό
3 κουταλιές σούπας κανέλλα σε σκόνη
1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο σε σκόνη
2 κάψουλες βανίλιας
1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Διαλύω το νισεστέ στο νερό. Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά να διαλυθεί κι αυτή στο υγρό. Βάζω το μείγμα σε σιγανή φωτιά, ανκατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει καλά. Αποσύρω απ τη φωτιά και προσθέτω την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύω και στη συνέχεια ζυμωνω λίγο με το χέρι. Έχει ήδη κρυώσει λίγο λόγω των σκονών. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο λαδάκι, ένα κουταλάκι περίπου, για να έχω μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Ζυμώνω και κάνω μπαλλίτσα.
Ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου, σε επιφάνεια εργασίας. Με κουπ πατ κόβω τα σχήματα που θέλω. Εναλλακτικά χαράζω ότι σχήμα θέλω με αιχμηρό αντικείμενο (πχ ένα ξυλάκι απο σουβλάκι) και στη συνέχεια το 'κόβω' με κάτι λεπτό και κοφτερό όπως ένα καλό μαχαίρι.
Αφαιρώ γύρω γύρω απο τις φιγούρες το ζυμάρι που περισσεύει, το ξανααπλώνω και κόβω κι άλλες φιγούρες ώς να μείνει ελάχιστο. Αυτό συνήθως το κάνω ένα κουλουράκι :).
Με κάτι με μυτίτσα, όπως ένα στυλό, ανοίγω μια τρυπούλα στη φιγούρα για να μπορεί να κρεμαστεί (αν θέλω). Συνήθως ανοίγω την τρυπούλα λίγω πάνω απο τη μέση της φιγούρας αλλά όχι πολύ κοντά στην κορυφή της.
Αφήνω τις φιγούρες μου να στεγνώσουν σε μια επιφάνεια όπου να αερίζονται καλά, όπως σ ένα μαρμάρινο πάγκο ή σε τραπέζι, ή και πάνω σε λαδόκολλα. Τις γυρίζω περιοδικά, κάθε 24 ώρες πχ. Σε 2-3 μέρες βλέπω ότι είναι εντελώς στεγνές και έτοιμες για διακόσμηση. Ιδέες για διακόσμηση στο επόμενο ποστ.
Καλή επιτυχία!