Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Μπουγατσούλα πορτοκαλένια νηστίσιμη




υλικά:

1 κονσέρβα γάλα καρύδας (400 ml)
χυμό από ένα πορτοκάλι + νερό (σύνολο άλλες τρεις φορές η χωρητικότητα της κονσέρβας)
2 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
οι φλούδες απ το πορτοκάλι
σφολιάτα (δυο φύλλα μεγάλα, όπως είναι στη συσκευασία, τα έχω αφήσει δυο ώρες εκτός ψυγείου να ξεπαγώσουν)
Ζάχαρη άχνη, κανέλα (προαιρετικά)

Φτιάχνω την κρέμα βράζοντας μαζί το γάλα καρύδας, τα υπόλοιπα υγρά, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Μέσα έχω και τις φλούδες του πορτοκαλιού πλυμένες (τις αφαιρώ στο τέλος). Ανακατεύω συνέχεια πάνω από χαμηλή φωτιά ώσπου να πήξει το μείγμα (όταν αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες). Αποσύρω απ τη φωτιά και αφήνω την κρέμα να κρυώσει καλά.
Μετά από μισή ώρα τουλάχιστον ανάβω το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανοίγω ελαφρά το ένα φύλλο σφολιάτας με χοντρό πλάστη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Πασπαλίζω με λίγη άχνη και δουλεύω με τον πλάστη λίγο ακόμα, να ενσωματωθεί η άχνη. Επαναλαμβάνω με λίγη άχνη ακόμα. Στρώνω το φύλλο αυτό σε ταψί ελαφρά λαδωμένο με ηλιέλαιο και το βάζω στον προθερμασμένο φούρνο. Το ψήνω για 5-7 λεπτά. Εν τω μεταξύ δουλεύω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας με τον ίδιο τρόπο να το έχω έτοιμο. Βγάζω το πρώτο φύλλο απ το φούρνο, πασπαλίζω ελαφρά με άχνη πάλι και στρώνω από πάνω την κρέμα που έχει εν τω μεταξύ κρυώσει καλά. Από πάνω σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο. Ψήνω για 45-50 λεπτά, ως να δω ότι έχει ροδίσει καλά από πάνω. Κλέινω το φούρνο και αφήνω τη μπουγάτσα μέσα δέκα λεπτά με ένα τέταρτο ακόμα. Βγάζω απ το φούρνο και πασπαλίζω με άχνη και κανέλα (με σουρωτήρι για να είναι η άχνη αφράτη). Κόβω, αφήνω να κρυώσει και σερβίρω. Καλή όρεξη!