Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τυροαφρατούλες

Πιτούλες αλλιώτικες, μαλακές και πολύ τυρένιες, με το τυράκι ενσωματωμένο στη ζύμη.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΖΎΜΗΣ

Ανακατεύω τα αρχικά υλικά του ζυμαριού (όλα σε θερμοκρασία δωματίου) που είναι:

1 γιαουρτάκι πρόβειο (χωρίς την πέτσα)
1 κουταλιά σούπας λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλιά σούπας μέλι
(τα ανακατεύω όλα καλά με ένα πιρούνι)

Στη συνέχεια προσθέτω:

λίγο αλάτι
2 ποτήρια αλεύρι για τσουρέκι (λίγο λίγο ανακατεύοντας με το πιρούνι και όταν δείξει να ξεκολλάει απ τα τοιχώματα της λεκάνης με το χέρι, μέχρι να έχω μια ζύμη ελαστική, μαλακιά, αλλά που δεν κολλάει στα χέρια ούτε στη λεκάνη όπου ζυμώνω. Τη σηκώνω με το χέρι και τη 'χτυπάω' στα τοιχώματα, τη διπλώνω και επαναλαμβάνω μερικές φορές.)

Σκεπάζω τη λεκάνη με δύο σακούλες, κάθε μία δεμένη, για να βοηθήσω στο φούσκωμα. Αφήνω να φουσκώσει για μιάμιση ώρα

ΠΛΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΨΗΣΙΜΟ

Ανοίγω τη λεκάνη, έχει φουσκώσει το ζυμάρι μου, προσθέτω 200-250 γραμμάρια τριμμένο κίτρινο τυρί (βάζω ανάμεικτα για πίτσα). Ενώνω ζυμάρι και τυρί να πάει το τυρί παντού, πλάθω μπαλάκια σε μέγεθος μανταρινιού και τα τοποθετώ, σε απόσταση μεταξύ τους, πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Βγαίνουν περίπου 12 κομμάτια. Σκεπάζω το ταψί με άλλο ταψί βαθύ και από πάνω βάζω μια κουβέρτα ή μια μεγάλη χοντρή πετσέτα να το καλύψει καλά. Αφήνω τα ζυμαράκια έτσι για 40 λεπτά . Εν τω μεταξύ, προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζω μέσα το ταψί μου και ψήνω για 20 λεπτά. Σβήνω το φούρνο κι αφήνω για 3-4 λεπτά ακόμη, Βγάζω απο το φούρνο, σκεπάζω με βαμβακερή πετσέτα και αφήνω να κρυώσουν.Αποθηκεύω σε σακούλα ζιπ ή τυλιγμένες σε πετσέτα.